Πολλά και διαφορετικά εδέσματα μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης ωστόσο κάποια από αυτά χαρακτηρίζουν την περιοχή.
Τα γιαπράκια, χαρακτηρίζουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας. Είναι ντολμάδες, αποτελούμενοι από χοιρινό χονδροκομμένο κιμά ή μικρά κομμάτια κρέατος, με ρύζι, πολλά καρυκεύματα, τυλιγμένοι σε λάχανο τουρσί (αρμιά, μοναδική κοζανίτικη συνταγή).
Το μπουμπάρι είναι σπάνιος μεζές από γεμιστή κοιλιά ή έντερο με ρύζι και χοιρινό κιμά και συκώτι, ενώ το κυρίαρχο έδεσμα του Πασχαλινού τραπεζιού στην πόλη της Κοζάνης είναι το τσιτσιλάτο (αρνί μαγειρεμένο με άφθονα μυρωδικά και σπανάκι).
Μοναδικά επίσης είναι τα κιχιά, φτιαγμένα από φύλλο ζύμης και τυρί φέτα τυλιγμένα σε σχήμα κοχλία.
Τα τυροκομικά προϊόντα της Κοζάνης θεωρούνται μοναδικά για την ποιότητα παραγωγής και τη νοστιμιά τους. Η φέτα, το τουλουμοτύρι, το κεφαλοτύρι, ο μπάτζιος και το μανούρι είναι καταπληκτικά.
Τα φημισμένα φασόλια Σισανίου αποτελούν ένα ξεχωριστό έδεσμα είτε σε φασολάδα είτε σε γίγαντες πλακί.
Η μεγάλη παραγωγή σε μήλα στην Εορδαία και ροδάκινα στο Βελβεντό έχει οδηγήσει στη δημιουργία σύγχρονων αγροτικών συνεταιρισμών, που ασχολούνται με την επεξεργασία και προώθηση μαρμελάδων και γλυκών μοναδικής νοστιμιάς.
Συνεταιρισμοί και ιδιώτες δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κρασιού και τσίπουρου δημιουργώντας προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Βάση παραγωγής του εξαιρετικού κρασιού της περιοχής αποτελεί η περίφημη ποικιλία «ξυνόμαυρο» σε συνδυασμό με μοσχάτο και άλλες τοπικές ποικιλίες. Ξακουστό είναι σήμερα το λιαστό κρασί της Σιάτιστας. Το τσίπουρο προέρχεται από τη διπλή απόσταξη του μούστου και αρωματίζεται με γλυκάνισο.